Sposób przygotowania:
Kapusniaczki Marysi
Najpierw kruszymy do miski drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem, rozczyn odstawiamy żeby zaczął "pracować". Potem dosłownie wsypuje i wlewam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam, w drożdżowym nie może być dużo maki wiec trzeba uważać żeby nie wyszedł tzw. gniot. Wyrobione ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Farsz: Wszystko na patelnie i podsmażamy:) gdy już wystarczająco się podsmaży zalewamy to woda i dusimy pod przykryciem pod koniec duszenia zdejmujemy przykrywkę i pozwalamy wodzie odparować nie wyłączając ognia pod patelnia. Przekładam polowe farszu do głębokiego talerza a polowe zostawiam na patelni i dorzucam kiełbaskę ( robię tak gdy chce mieć dwa rodzaje kapuśniaczków, te bez kiełbaski zamroziłam i odmrożę przed Wigilia będą świetnym dodatkiem do barszczu) OK. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół w misce i rozwałkowujemy pierwsza polowe, kroimy w prostokąty nakładamy farsz i zawijamy układamy łączeniem do dołu i nacinamy z góry, smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy na dużej blaszce wysmarowanej olejem, gdy piecze się pierwsza tura robimy to samo z druga częścią :) upieczone bułeczki układamy na "ruszcie" do wystygnięcia.
Marysia Gandzia