Marysia Gandzia

Marysia Gandzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Kapusniaczki Marysi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do braszczu lub poprostu do przegryzienia ;)

Kapusniaczki Marysi

Składniki:

Kapusniaczki Marysi

 

  • ciasto:

 

  • 500 g mąki
  • niepelna szklanka mleka- cieplego
  • 100 g masła
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • troszkę soli(wszystkie skaldniki musza miec temp. pokojowa)
  • farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • polowa cebuli
  • szczypta kminku
  • szczypta pieprzu
  • (Woda aby zalac kapuste)
  • (dodatkowo mozna dodac pokrojona w drobna kostke kielbaske)

Sposób przygotowania:

Kapusniaczki Marysi
Najpierw kruszymy do miski drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem, rozczyn odstawiamy żeby zaczął "pracować". Potem dosłownie wsypuje i wlewam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam, w drożdżowym nie może być dużo maki wiec trzeba uważać żeby nie wyszedł tzw. gniot. Wyrobione ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Farsz: Wszystko na patelnie i podsmażamy:) gdy już wystarczająco się podsmaży zalewamy to woda i dusimy pod przykryciem pod koniec duszenia zdejmujemy przykrywkę i pozwalamy wodzie odparować nie wyłączając ognia pod patelnia. Przekładam polowe farszu do głębokiego talerza a polowe zostawiam na patelni i dorzucam kiełbaskę ( robię tak gdy chce mieć dwa rodzaje kapuśniaczków, te bez kiełbaski zamroziłam i odmrożę przed Wigilia będą świetnym dodatkiem do barszczu) OK. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół w misce i rozwałkowujemy pierwsza polowe, kroimy w prostokąty nakładamy farsz i zawijamy układamy łączeniem do dołu i nacinamy z góry, smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy na dużej blaszce wysmarowanej olejem, gdy piecze się pierwsza tura robimy to samo z druga częścią :) upieczone bułeczki układamy na "ruszcie" do wystygnięcia.