Sposób przygotowania:
Kapuśniak 2
Mięso i włoszczyznę , a także liść laurowy i ziele angielskie oraz pieprz,wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie i otrzymamy około pół litra wywaru. Wyjmujemy z garnka mięso i warzywa. Mięso kroimy w kosteczkę. W drugim garnku podgotowujemy kapustę kiszoną, zalewając ją uprzednio około litrem wody. Kiedy się podgotuje, wrzucamy do niej pokrojone mięso, wlewamy bulion. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po czym również dodajemy go do kapusty. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmażamy cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodajemy do niej mąkę, aż się lekko zrumieni, dodajemy odrobinę bulionu, aby mąka się ładnie rozprowadziła.Dodajemy zawartość patelni do kapuśniaku. Gotujemy go jeszcze kilkanaście minut. Ja lubię kapuśniak zjadać z ziemniakami ugotowanymi i podanymi osobno.