BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Kapuśniak na bogato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny, pożywny kapuśniak na żołądkach oraz na kurczaku. Kapuśniak z kiszonej kapusty przypomina mi smak z dziecięcych lat, dlatego teraz gotuje go dla moich bliskich.

Kapuśniak na bogato Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na bogato

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na bogato
Mięso i żołądki dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Następnie wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy doprowadzając do zagotowania. Ściągamy szumowiny wytworzone podczas gotowania. Dodajemy obrane jarzyny, pokrojony w prążki por, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy do miękkości mięsa, marchewkę wyjmujemy na talerz rozgniatamy widelcem i z powrotem wkładamy do zupy, dodajemy obrane pokrojone ziemniaki i dalej gotujemy do miękkości ziemniaków.

Gdy ziemniaki już prawie miękkie dodajemy posiekaną kiszoną kapustę ( jeżeli jest zbyt kwaśna to musi ją opłukać) gotujemy około 15 - 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną oraz odrobiną pieprzu.

Robimy zasmażkę.

Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy mąkę i smażymy do zrumieniana cały czas mieszając. Dodajemy trochę gorącego rosołu i nadal mieszamy wlewając zasmażkę do zupy. Jeszcze chwile gotujemy i zdejmujemy z pieca.

Gorącą zupę wlewamy na talerz.

Podajemy z pieczywem.
Kapuśniak na bogato
Opłukane mięso zalane wodą ,gotowane z jarzynami
Kapuśniak na bogato
Do gotującej zupy dodano pokrojone ziemniaki
Kapuśniak na bogato
Na patelni rozgrzać masło dodac mąkę i zrobić zasmażkę
Kapuśniak na bogato
Tak przygotowaną zasmażke dodać do zupy i wymieszać.