Sposób przygotowania:
Kapuśniak na bogato
Mięso i żołądki dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Następnie wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy doprowadzając do zagotowania. Ściągamy szumowiny wytworzone podczas gotowania. Dodajemy obrane jarzyny, pokrojony w prążki por, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy do miękkości mięsa, marchewkę wyjmujemy na talerz rozgniatamy widelcem i z powrotem wkładamy do zupy, dodajemy obrane pokrojone ziemniaki i dalej gotujemy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki już prawie miękkie dodajemy posiekaną kiszoną kapustę ( jeżeli jest zbyt kwaśna to musi ją opłukać) gotujemy około 15 - 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną oraz odrobiną pieprzu.
Robimy zasmażkę.
Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy mąkę i smażymy do zrumieniana cały czas mieszając. Dodajemy trochę gorącego rosołu i nadal mieszamy wlewając zasmażkę do zupy. Jeszcze chwile gotujemy i zdejmujemy z pieca.
Gorącą zupę wlewamy na talerz.
Podajemy z pieczywem.
Gdy ziemniaki już prawie miękkie dodajemy posiekaną kiszoną kapustę ( jeżeli jest zbyt kwaśna to musi ją opłukać) gotujemy około 15 - 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną oraz odrobiną pieprzu.
Robimy zasmażkę.
Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy mąkę i smażymy do zrumieniana cały czas mieszając. Dodajemy trochę gorącego rosołu i nadal mieszamy wlewając zasmażkę do zupy. Jeszcze chwile gotujemy i zdejmujemy z pieca.
Gorącą zupę wlewamy na talerz.
Podajemy z pieczywem.
gusia1000