Sposób przygotowania:
Kapuśniak na żeberku z warzywami
Kapustę pokroić, zalać 1/2 litra wody, dodać 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i zagotować. Boczek i kiełbaskę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do kapusty, gotować razem do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą, przyprawić kucharkiem i pieprzem. Żeberko umyć, zalać 1,5 litra wody, zagotować. Wyjąć szumowiny. Dodać pozostałe liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić kucharkiem i pieprzem. Dodać marchewkę, pietruszkę i seler starty na grubych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki zmiękną dodać ugotowaną kapustę, wymieszać. W razie kiedy zupa jest mało kwaśna można ją podlać wodą spod kapusty. Zagotować. Smalec rozpuścić na patelni, na mocno rozgrzany rozsypać mąkę, zrumienić. Podlać wodą, wymieszać. Wlać do zupy. Zagotować. Zupę doprawić solą, przyprawą do zup w płynie oraz pieprzem.