kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Kapuśniak wg kropellka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszny kapuśniak. Kapuśniak jest dietetyczny ale odżywczy, ponieważ zawiera prawie same warzywa a kiełbasa nie jest podsmażana.

Kapuśniak wg kropellka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapuśniak wg kropellka

 

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • ¼ główki białej kapusty
  • 20 dag kiełbasy np. śląskiej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 3 ziemniaki
  • kostka rosołowa (warzywna lub drobiowa)
  • 3 szt ziela angielskiego
  • 3 szt liścia laurowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki kolendry
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak wg kropellka
Obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kapustę białą kroimy na drobne kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gorącej wody, dodajemy kostkę rosołową, kiełbasę pokrojona w kostkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy aż warzywa zmiękną, ok. 25 min. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze części i gotujemy w oddzielnym garnku aż będzie miękka, ok. 25 min. Jeśli będzie zbyt kwaśna trzeba ją przepłukać wodą. Ugotowaną kiszoną kapustę dodajemy do warzyw, przyprawiamy majerankiem, kolendrą, pieprzem i solą i gotujemy jeszcze 15 min na małym ogniu.
Kapuśniak wg kropellka
Wszystkie skladniki potrzebne do przygotowania zupy
Kapuśniak wg kropellka
Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na grubych oczkach. Kapustę białą kroimy na drobne kawałki.