Sposób przygotowania:
Kapuśniak wg peggi
Kapustę kiszoną zalewamy wodą - ok 2,5 litra. Grzyby oczyszczamy i parzymy, dodajemy do kapusty wraz z bulionem i listkami laurowymi. Gotujemy na małym ogniu przez około 60 minut.Kiełbasę drobno kroimy i dodajemy do zupy. Włoszczyznę myjemy i obieramy - marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce warzywnej, a pora cienko kroimy. Rozdrobnione warzywa dodajemy do zupy - jeśli jest za gęsta dolewamy wodę. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę - dodajemy do zupy. Doprawiamy przyprawami i gotujemy jeszcze około 15 minut. Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozcieńczamy ją niewielką ilością wody - rozprowadzamy grudki i zaprawiamy zupę. Dodajemy ziarenka smaku i jeszcze chwilę gotujemy.