Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kapuśniak z jabłkiem, na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupy z dodatkiem jabłka sprawiają, że znane nam wszystkim tradycyjne smaki, uzyskują nowy akcent.

Kapuśniak z jabłkiem, na żeberkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z jabłkiem, na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z jabłkiem, na żeberkach
Żeberka, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Gotować przez 10 minut. Dodać kostkę rosołową i łyżeczkę wody. Odrzucić zewnętrzne liście kapusty. Główkę kapusty przeciąć na pół, usunąć głąb, resztę poszatkować. Pozostałe warzywa obrać i drobno pokroić. Do gotującej się wody dodać kapustę. Uzupełnić wodą. Dodać cebulę, liść laurowy i sól. Gotować przez 10 minut, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki,pieprz i łyżeczkę vegety. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone drobno jabłko, pokrojonego w prążki pora i posiekany czosnek. Gotować przez 5 minut, ostatecznie przyprawić do smaku.
Kapuśniak z jabłkiem, na żeberkach
Podgorotwać chwilę żeberka, po czym dodać posiekana kapustę
Kapuśniak z jabłkiem, na żeberkach
Warzywa obrać, umyć i pokroić na dość drobne kawałki
Kapuśniak z jabłkiem, na żeberkach
Po chwili gotowania, dodać marchewke, cebulę, następnie dodać ziemniaki
Kapuśniak z jabłkiem, na żeberkach
Pod koniec gotowania dodać posiekany czosnek, pora i jabłka