Sposób przygotowania:
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Żeberka i wędzony boczek zalać sporą ilością wody i nastawić na gotowanie. W trakcie gotowania się mięsa zbierać powstającą na wodzie pianę (tzw. "szumowiny"). Po jakimś czasie, gdy z mięsa zrobi się wywar wyjąć mięso z wody, a do wody dodać pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pokrojoną kiszoną kapustę oraz ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec. W osobnym garnku nastawić na gotowanie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kapustę z przyprawami i marchewką gotować, aż kapusta będzie miękka. W trakcie gotowania kapusty dodać do niej ugotowane i odcedzone ziemniaki. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną cebulę z pokrojonym boczkiem, dodać podsmażoną cebulę i boczek do zupy. Zupę obsypać sporą ilością majeranku. Chwilę wszystko jeszcze jakiś czas gotować w między czasie przygotowując zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło i po chwili dodać do niego mąkę mieszając całość, aby oba składniki się połączyły i powstała zasmażka. Odrobinę zupy odlać do szklanki, przelać do niej przygotowaną zasmażkę, wymieszać i wlać do garnka z zupą. Całość zamieszać, chwilę pogotować. Na koniec doprawić zupę pieprzem do smaku.