Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Kapuśniak z nutką wędzonki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna zupa z wędzoną kiełbaską

Kapuśniak z nutką wędzonki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapuśniak z nutką wędzonki

 

  • kapusta kiszona 1/2 kg
  • kiełbasa śląska 2 laski
  • marchewka 1 duża
  • korzeń pietruszki 1 średni
  • ziemniaki 1/2 kg
  • cebulka 1 średniej wielkości
  • liść laurowy 1 sztuka
  • ziele angielskie 1 kulka
  • kminek cały 1/2 łyżeczki
  • ziarenka smaku 1 łyżka
  • kucharek 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • zasmażka
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • boczek wędzony 5 dkg

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z nutką wędzonki
Marchew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i ugotować w osolonej wodzie przed końcem gotowania kapusty. Do garnka wlać trochę oliwy dodać liść, ziele i zeszklić potarte warzywa z cebulą. Kapustę średnio kwaśną poszatkować i dodać do warzyw, potem podlać wodą, wrzucić pokrojoną kiełbaskę, doprawić ziarenkami smaku, kucharkiem i kminkiem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty ok. 40 minut. Ugotowane ziemniaki przełożyć łyżką do zupy w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć jeśli jest mało tłuszczu to dolać oliwy dodać mąkę, zrobić rumianą zasmażkę i zaprawić nią zupę.
Kapuśniak z nutką wędzonki
Na zdjęciu widoczne są warzywa podsmażane na oliwie
Kapuśniak z nutką wędzonki
Na zdjęciu widoczna jest zupa w trakcie gotowania się
Kapuśniak z nutką wędzonki
Na zdjęciu widoczna jest już ugotowany kapuśniak z wędzonką