Sposób przygotowania:
Kapuśniak z nutką wędzonki
Marchew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i ugotować w osolonej wodzie przed końcem gotowania kapusty. Do garnka wlać trochę oliwy dodać liść, ziele i zeszklić potarte warzywa z cebulą. Kapustę średnio kwaśną poszatkować i dodać do warzyw, potem podlać wodą, wrzucić pokrojoną kiełbaskę, doprawić ziarenkami smaku, kucharkiem i kminkiem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty ok. 40 minut. Ugotowane ziemniaki przełożyć łyżką do zupy w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć jeśli jest mało tłuszczu to dolać oliwy dodać mąkę, zrobić rumianą zasmażkę i zaprawić nią zupę.