ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kapuśniak z szybkimi klopsami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta i tania zupa dla miłośników tradycyjnych smaków.

Kapuśniak z szybkimi klopsami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z szybkimi klopsami

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z szybkimi klopsami
Kapustę kiszoną zalewamy wodą, solimy lekko, stawiamy na ogniu. Dodajemy obrane pietruszki i gotujemy. W tym czasie obieramy marchew, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do zupy. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła roślinnego. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Zupa się gotuje, cebula i ziemniaki gotowe, więc przystępujemy do robienia klopsów: mięso mielone rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy, i formujemy niewielkie kuleczki, które gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy kapusta zmięknie dodajemy podsmażoną cebulę, ugotowane ziemniaki i wszystko jeszcze chwilę gotujemy. Zupę podajemy z ugotowanymi klopsami. Smacznego!
Kapuśniak z szybkimi klopsami
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę.
Kapuśniak z szybkimi klopsami
Warzywa myjemy przed użyciem ze względów higienicznych.
Kapuśniak z szybkimi klopsami
Smażona cebula stanowi bazę zupy zamiast mięsa.
Kapuśniak z szybkimi klopsami
Tarta marchew wzbogaci wartość odżywczą oraz smak potrawy.