Sposób przygotowania:
Kapuśniak z szybkimi klopsami
Kapustę kiszoną zalewamy wodą, solimy lekko, stawiamy na ogniu. Dodajemy obrane pietruszki i gotujemy. W tym czasie obieramy marchew, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do zupy. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła roślinnego. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Zupa się gotuje, cebula i ziemniaki gotowe, więc przystępujemy do robienia klopsów: mięso mielone rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy, i formujemy niewielkie kuleczki, które gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy kapusta zmięknie dodajemy podsmażoną cebulę, ugotowane ziemniaki i wszystko jeszcze chwilę gotujemy. Zupę podajemy z ugotowanymi klopsami. Smacznego!