margro

margro

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Kapusta duszona.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naprawde dobry przepis!!!! Serdecznie polecam!!!

Kapusta duszona.

Składniki:

Kapusta duszona.

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • kilka kapeluszy prawdziwków lub podgrzybków (im więcej grzybów, tym kapusta smaczniejsza)
  • 1/2 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona.
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Większe przekroić na pół,  kapustę odcisnąć, włożyć do garnka, zalać winem i dodać masło. Sparzoną i startą na tarce cebulę, startą marchewkę, posolić, oprószyć pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu kiedy kapusta będzie miękka, połączyć ją z grzybami. Zagotować ziemniaki obrać, opłukać. Specjalną łyżeczką wyciąć kulki, obgotować w osobnym wrzątku skropić olejem, wstawić do piekarnika na 15 min, żeby się zrumieniły.