Dota36

Dota36

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Kapusta kiszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna i zdrowa kapustka !!!

Kapusta kiszona

Składniki:

Kapusta kiszona

 

  • 10 kg kapusty białej-najlepiej samemu zszatkować
  • 17-20 dag soli kamiennej
  • 30 dag marchwi-wiórki
  • 10dag cebuli-półksiężyce
  • 0,5kg jabłek-w ćwiartki lub na wiórki
  • 1łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1płaska łyżeczka pieprzu mielonego

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona
Wszystko razem dokładnie wymieszać,aż puści sok,pozostawić w misce(może być plastikowa), na około 2-3 dni w kuchni od czasu do czasu zamieszać po czym napełnić słoiki i mocno zakręcić.Tak przygotowana kapustkę można już sobie podjeść na 10 dzień,jest extra prosto z słoika można na talerz jeść.taka kapustkę można robić od jesieni do wiosny jak jest kapustka w sprzedaży,możemy sobie zrobić na świeżo z 1/2 porcji .Smacznego!