olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Kapusta podsmażana z pieczarkami i białym winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świeża kapusta podsmażana z czosnkiem, boczkiem wędzonym, pieczarkami w towarzystwie i aromacie białego wina.

Kapusta podsmażana z pieczarkami i białym winem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta podsmażana z pieczarkami i białym winem

 

  • 1 kapusta biała
  • 200 gram boczku wędzonego
  • 500 gram pieczarek
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml wina
  • 4 cebule
  • 1 główka czosnku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Pomidory w puszce
  • ¼ szklanki oleju do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Kapusta podsmażana z pieczarkami i białym winem
Kapustę drobno kroję, zasypuję solą i odstawiam na 20 minut, po czym odciskam ją z soku i przepłukuję. Boczek cienko kroję. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki myję i kroję. Do podsmażonej na patelni cebuli dodaję pieczarki, boczek oraz czosnek i całość podsmażam. Kapustę zalewam wrzątkiem i gotuję, na średnim ogniu. Kiedy większość wody odparuje, dodaję podsmażone na oleju pieczarki z pokrojoną cebulą, boczkiem wędzonym i czosnkiem. Wlewam wino i całość duszę ciągle mieszając. Następnie dodaję pomidory, doprawiam pieprzem i sosem sojowym.
Kapusta podsmażana z pieczarkami i białym winem
Czosnek obieram a następnie kroję w plasterki.
Kapusta podsmażana z pieczarkami i białym winem
Cebulę obieram po czym kroję ją w kostkę.
Kapusta podsmażana z pieczarkami i białym winem
Pieczarki myję, a następnie je kroję w ćwiartki.
Kapusta podsmażana z pieczarkami i białym winem
Do podsmażonej na patelni cebuli dodaję pieczarki, boczek oraz czosnek i całość podsmażam.

Tagi:

sosy kapusta