cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Kapusta sałatkowa z salsą pomidorową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

liście kapusty sałatkowej faszerowane cielęciną z serem feta i oregano podane z salsą pomidorową

Kapusta sałatkowa z salsą pomidorową

Składniki:

Kapusta sałatkowa z salsą pomidorową

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • 1 główka różowej kapusty sałatkowej
  • 600 g zmielonej cielęciny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
  • Sól, pieprz czarny mielony, oregano do smaku
  • 100 g sera feta
  • Salsa pomidorowa:
  • 200 ml pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g przekrojonych na pół cebulek perłowych
  • 1 pęczek grubego szczypioru
  • 3 pokrojone w plastry marynowane patisony
  • 1 mała papryczka chili lub ew. łyżeczka pasty
  • sambal oelek
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • Sól, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta sałatkowa z salsą pomidorową
Liście kapusty delikatnie rozdzielić, sparzyć we wrzącej, osolonej wodzie. Po wystudzeniu z każdego liścia lekko ściąć grubsze części. Cebulę zeszklić na oliwie z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Po wystudzeniu

połączyć z cielęciną, bułką tartą, jajkiem i suszonymi pomidorami. Dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Pod koniec do mięsa delikatnie dodać starty na tarce o grubych oczkach ser feta.

Przygotować salsę: wszystkie składniki

sosu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i odstawić do lodówki.

Sparzone liście kapusty rozłożyć, na każdy nałożyć łyżką farsz, dokładnie zawinąć i ułożyć w garnku do gotowania na parze. Gotować około godziny, aż liście będą miękkie. Ciepłą kapustę faszerowaną cielęciną z serem feta udekorować świeżymi ziołami i podawać z przygotowaną wcześniej salsą pomidorową.