Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kapusta z Jasiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna kapusta przygotowana wg przepisu mojej teściowej. Treściwa, urozmaicona fasolą i podsmażonymi na smalcu warzywami.

Kapusta z Jasiem

Składniki:

Kapusta z Jasiem

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z Jasiem

Gotowanie kapusty

Kapusta z Jasiem

Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kapustę szatkujemy. Gdy żeberka się ugotują, wyjmujemy je z wywaru. Do wywaru dodajemy kapustę i gotujemy ją.

Podduszanie warzyw

Kapusta z Jasiem

Fasolę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę i pietruszkę oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim marchewkę i pietruszkę do miękkości.

Przygotowanie mięsa

Kapusta z Jasiem

Żeberka oddzielamy od kości. Mięso kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też boczek. Na łyżce smalcu podsmażamy mięso z boczkiem i dodajemy je do gotującej się kapusty. Dodajemy warzywa do kapusty. Gdy fasola będzie miękka, wówczas wodę z gotowania dodajemy do kapusty, a samą fasolę miksujemy na pure. To pure dodajemy później do kapusty.

Doprawianie do smaku

Kapusta z Jasiem

Całość gotujemy z przyprawami( ziele, liść, pieprz ziarnisty). Pod koniec zaprawiamy kapustę koncentratem i przygotowujemy zasmażkę z mąki i ze smalcu. Na koniec doprawiamy kapustę do smaku.


Tagi:

kapusta