Sposób przygotowania:
Kapusta z JasiemGotowanie kapusty
Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kapustę szatkujemy. Gdy żeberka się ugotują, wyjmujemy je z wywaru. Do wywaru dodajemy kapustę i gotujemy ją.
Podduszanie warzyw
Fasolę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę i pietruszkę oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim marchewkę i pietruszkę do miękkości.
Przygotowanie mięsa
Żeberka oddzielamy od kości. Mięso kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też boczek. Na łyżce smalcu podsmażamy mięso z boczkiem i dodajemy je do gotującej się kapusty. Dodajemy warzywa do kapusty. Gdy fasola będzie miękka, wówczas wodę z gotowania dodajemy do kapusty, a samą fasolę miksujemy na pure. To pure dodajemy później do kapusty.
Doprawianie do smaku
Całość gotujemy z przyprawami( ziele, liść, pieprz ziarnisty). Pod koniec zaprawiamy kapustę koncentratem i przygotowujemy zasmażkę z mąki i ze smalcu. Na koniec doprawiamy kapustę do smaku.
Magdalena88
misia5