misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kapusta z kminkiem

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 24

Przepis zaczerpnięty ze szkolnej stołowki.

Kapusta z kminkiem

Składniki:

Kapusta z kminkiem

 

  • 60-70 dkg kapusty kiszonej
  • 1 cebula średnia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średni ziemniak
  • 50-60 dkg boczku surowego bardzo chudego
  • sól, pieprz, kminek.ziele angielskie,listek bobkowy

Sposób przygotowania:

Kapusta z kminkiem
Kapustę dobrze wypłukać, ugotować w niej boczek tak ,żeby nie było za dużo w niej wody, tak jak na bigos z dodatkiem ziela ,listka , soli i kminku.Miękki boczek wyjąć i pokroić na porcje. Surowego ziemniaka obrać ,zetrzeć na tarce jak na placki dodać do kapusty i zagotować, należy jednak dodawać po łyżce mieszając aby się nie przypaliła i sprawdzając czy gęstość jest już odpowiednia. Ziemniak bowiem zagęszcza nam kapustę jednak nie może być ona za gęsta lecz zawiesista i lekko szkląca.
Doprawić solą, pieprzem i musi być wyczuwalny smak kminku.
Do kapusty wrzucić porcje boczku aby się zagrzały , podawać z ziemniakami .
Kapustkę taką można podac do innego mięska , moi chlopcy jednak lubią boczek.

Tagi:

kapusta