Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapusta z koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wyciąć głąb, poszatkować. W rondlu

Kapusta z koperkiem

Składniki:

Kapusta z koperkiem

 

  • 1 kg białej kapusty
  • 3 kwaśne jabłka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dag gotowanej szynki
  • 15 dag gotowanej lub pieczonej wołowiny
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Kapusta z koperkiem
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wyciąć głąb, poszatkować. W rondlu zagotować mleko, włożyć kapustę i smalec, posolić. Dusić około 15 minut, przez pierwsze 5 minut bez pokrywki. Szynkę i mięso pokroić w kostkę, dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 minut. Jabłka obrać, oczyścić z nasion, zetrzeć na grubej tarce. Koperek opłukać, otrzepać zwody, posiekać. Jabłka i koperek dodać do kapusty, dusić jeszcze 5 minut. Kapustę przyprawić do smaku pieprzem i papryką.