Sposób przygotowania:
Kapusta z soczewicą i grzybami
Dzień wcześniej płuczemy grzyby,zalewamy wodą w małym garnku i zostawiamy na noc. Na drugi dzień grzyby gotujemy ok. pół godziny aż grzyby będą miękkie (wody z gotowania nie wylewać ).Grzyby po ugotowaniu można posiekać na nieco mniejsze kawałki (choć niekoniecznie,wg uznania). Kapustę opłukać i odcisnąc dwukrotnie, następnie zalać zimną wodą i gotować z łyżeczką soli pod przykryciem ok. 45 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do kapusty. W tym czasie soczewicę odsączyć z zalewy zalać świeżą wodą i wypłukać na sitku. Na patelnie wląc odrobinę oleju i dodać posiekaną cebulę,gdy się odrobinę zeszlki dodać czosnek przeciśnięty prrzez praskę i podsmażyć minutę, następnie wlewamy brandy, dodajemy cukier i odparowujemy na niewielkim ogniu, na koniec dodać mąkę, mocno wymieszać i po 2 minutach zdjąć z ognia. po 45 minutach ( kapusta powinna być już dostatecznie miękka) odlewamy wodę z kapusty, tak aby zostało jej tylko trochę na dnie (tak na 3 szklanki), dodajemy zawartość patelni, soczewicę ,grzyby wraz z wodą,oliwę i dodajemy wszystkie przyprawy i zioła(soli i pieprzu dodajemy solidnie, ale na początku można dodać mniej, będziemy doprawiać jeszcze w trakcie). Gotujemy całość pod przykryciem, na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodajemy posiekane śliwki i próbujemy, dodajemy jeszcze przyprawy wg uznania. Gotujemy kolejne 15 minut na minimalnym ogniu. na koniec dodajemy sos sojowy. Smacznego :)