katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kapusta z wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo dobra kapustka do podania jako dodatek do obiadu. Smaczna jest też jako osobne danie z pieczywem.

Kapusta z wędliną

Składniki:

Kapusta z wędliną

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z wędliną
Grzyby łamiemy,płuczemy i zalewamy wrzątkiem na ok 10 min. Kapustę odciskamy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i gotujemy. Sparzone grzyby dodajemy do kapusty.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy,wrzucamy na rozgrzany w rondlu olej i szklimy a nawet lekko można zrumienić.

Do rondla dodać kapustę lekko osączoną z wody i podlać bulionem albo wodą. Oprószyć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy pokrojoną wędlinę. Dodajemy do rondla z kapustą.

Doprawiamy dość mocno do smaku i dusimy do miękkości często mieszając.

Tagi:

kapusta