Sposób przygotowania:
Karasie w śmietanie (Rosja)
Oczyszczone i wymyte karasie posolić, po 1/2 godziny wytrzć do sucha. Przesmażyć na 50 g masła drobno posiekaną cebulę, przestudzić, po czym wbić do niej jajka i wymieszać. W tej masie obtoczyć karasie i posypać mąką lub tartą bułką z mąką. Smażyć na gorącym maśle. Układać w osobnym naczyniu, zalać śmietaną i raz zagotować aby ryba doszła a nie rozpadła się. posypać zieloną pietruszką i koperkiem, podawać w tym samym naczyniu, w którym się gotowało. Jako dodatek może służyć zielona sałata. Można również ułożyć podsmażone karasie w żaroodpornym naczyniu, zalać śmietaną doprawioną 2-3 żółtkami i szafranem, posypać bułką tartą i wstawić do piekarnika na 20 minut.