Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Karczek duszony ze szmaciakiem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

mięciutkie mięso z dodatkiem ciekawego i bardzo smacznego grzyba, o lekko orzechowym posmaku

Karczek duszony ze szmaciakiem

Składniki:

Karczek duszony ze szmaciakiem

 

  • 4 kotlety z karkówki wp.b/k,
  • 1 nieduży owocnik szmaciaka,
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 cebula,
  • 2 nieduże marchewki
  • do panierowania mięsa: trochę mąki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • do smaku: pieprz mielony, ew sól,
  • 1/2 strączka papryczki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • do obsmażenia: masło klarowane,

 

 

Sposób przygotowania:

Karczek duszony ze szmaciakiem
Szmaciak gałęzisty (siedzuń sosnowy - Sparassis crispa) jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym, ale w Polsce podlega ochronie!!! Można go zbierać i spożywać w Niemczech i na Słowacji.



Karkówkę wybrałam chudą a kotlety były dość grube. Lekko je rozbiłam tłuczkiem - nie tyle żeby rozpłaszczyć co raczej zmiękczyć mięso. Oprószyłam je solidnie pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i i sosem sojowym, odłożyłam do lodówki na ok. 2 godziny.



W tym czasie dokładnie opłukałam i oczyściłam grzyba - trzeba to zrobić starannie bo z zakamarkach owocnika zawsze jest dużo resztek ściółki. Podzieliłam grzyba na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam i posiekałam, czosnek także. Marchewkę oskrobałam i pokroiłam w talarki. Kotlety oprószyłam mąką, strzepnęłam nadmiar i obsmażyłam je na gorącej patelni z 2-ma łyżkami masła klarowanego. Gdy się zrumieniły przełożyłam je na talerz a na patelnię dodałam jeszcze łyżkę masła i zeszkliłam cebulę z czosnkiem. Włożyłam mięso z powrotem, dodałam kawałek papryczki chili (nie posiekany żeby później łatwo go znaleźć i wyjąć),podlałam całość ok. 1 szkl. wody i dusiłam aż mięso było miękkie. Wtedy na wierzchu ułożyłam marchewkę i kawałki szmaciaka i dusiłam razem jeszcze ok. 15 min.. Mięso podałam obkładając je kawałkami grzyba i polewając sosem, z ryżem i duszoną cukinią.



Jeśli sos będzie za mało słony można go doprawić solą, ale mnie wystarczył sos sojowy.

Tagi:

mięso sosy