motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Karczek z sosem z czerwonego wina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczony karczek z sosem z czerwonego wina

Karczek z sosem z czerwonego wina

Składniki:

Karczek z sosem z czerwonego wina

 

  • 1 kg karczku bez kości
  • sos sojowy
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku
  • SOS:
  • 1 kostka masła
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu mięsnego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Karczek z sosem z czerwonego wina
Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki. Umyte i osuszone mięso starannie natrzeć przyprawą do mięsa, obłożyć czosnkiem i skropić sosem sojowym. Mięso włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie mięsko wyjąć i lekko ostudzić. Pokroić mięso na 2 cm plastry. Zrobić sos. W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i energicznie mieszać. Wlać wino i bulion i starannie wymieszać. Chwilę pogotwać. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Gorącym sosem plać mięso.