SUPERPRZEPIS

Kardamonki - placuszki

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Kardamonki - placuszki Więcej zdjęć (5)

Lekkie, pyszne, proste i szybkie do przygotowania placuszki bezglutenowe. Jako dodatek podałam dżem brzoskwiniowy na ciepło. Zjedz je o poranku, aby mieć energię na cały dzień

Składniki:

Kardamonki - placuszki

 

  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • dżem brzoskwiniowy do podania

Sposób przygotowania:

Kardamonki - placuszki
W misce mieszamy sypkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól, kardamon i cynamon. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski przekładamy żółtka, dodajemy cukier i roztopione, wystudzone masło i ucieramy chwilę mikserem. Następnie dodajemy mleko, mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki. Placuszki podajemy na ciepło np. z dżemem brzoskwiniowym- wystarczy dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać go i polać nim placuszki. Życzę smacznego :-)
Kardamonki - placuszki
W misce mieszamy sypkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól, kardamon i cynamon.
Kardamonki - placuszki
Do miski przekładamy żółtka, dodajemy cukier i roztopione, wystudzone masło i ucieramy chwilę mikserem.
Kardamonki - placuszki
Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z pozostałą masą.
Kardamonki - placuszki
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki.

Tagi:

jajko jajka