altac

altac

Kucharz
[Przepisów: 13]

kareta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

oddaje ducha minionej epki

kareta

Składniki:

kareta

 

  • 6 jajek
  • szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • masło
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 żóltka
  • szklanka przegotowanego mleka
  • 4 dkg żelatyny
  • Dodatkowo:
  • galaretka pokrojona w kostkę
  • 2 galaretki

 

Sposób przygotowania:

kareta
Biszkopty: Białak ubic na sztywno z cukrem. Dodawać zóltka, nie przerywając ubijania. Następnie wsypać mąki i proszek do pieczenia. Wlać na wyłożoną pregaminem blachę. Piec 35 min w temp. 200 stopni. Po upieczeniu przekroić na pół. Krem: Białka ubić z dwoma łyżeczkami cukru pudru. masło utrzeć z żóótkami i resztą cukru puudru. dodać pianę, 25 dkg galaretki pokroić w kostkę, dodać czekoladę pokrojoną w kostkę, trochę rodzynek. Na koniec dodac żelatynę rozrobioną w mleku. Wymieszać. Dać na placek, przykryć drugim i polac galaretką.

Tagi:

jajko jajka