Sposób przygotowania:
Karkówka duszona w ziołach
Do garnka wlewamy około 1,5 l. wody dodajemy czosnek, jałowiec ,ziele, listek ,pieprz ziarnisty i zagotowujemy. W gorącej zalewie rozpuszczamy łyżkę soli do peklowania i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy marynatę mamy już przestudzoną wkładamy do niej mięso i odstawiamy najlepiej na 24 godziny do lodówki aby przeszła ładnie aromatem ziół i nasoliła się.Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy osuszamy na papierowym ręczniku i obsmażamy na patelni ,dzięki czemu będzie bardziej soczysta. Zrumienione mięso przekładamy do gęsiarki ,dodajemy lekko przesmażona cebulkę,kolendrę,rozmaryn,pieprz mielony i rozdrobnioną kostkę rosołową,podlewamy gorącą wodą i dusimy ,co jakiś czas przewracając mięso i uzupełniając wodą . Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.