halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Karkówka duszona w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczysta karkówka z dodatkiem ulubionych ziół smakuje wybornie

Karkówka duszona w ziołach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka duszona w ziołach

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w ziołach
Do garnka wlewamy około 1,5 l. wody dodajemy czosnek, jałowiec ,ziele, listek ,pieprz ziarnisty i zagotowujemy. W gorącej zalewie rozpuszczamy łyżkę soli do peklowania i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy marynatę mamy już przestudzoną wkładamy do niej mięso i odstawiamy najlepiej na 24 godziny do lodówki aby przeszła ładnie aromatem ziół i nasoliła się.Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy osuszamy na papierowym ręczniku i obsmażamy na patelni ,dzięki czemu będzie bardziej soczysta. Zrumienione mięso przekładamy do gęsiarki ,dodajemy lekko przesmażona cebulkę,kolendrę,rozmaryn,pieprz mielony i rozdrobnioną kostkę rosołową,podlewamy gorącą wodą i dusimy ,co jakiś czas przewracając mięso i uzupełniając wodą . Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Karkówka duszona w ziołach
Miso marynujemy w solance z dodatkiem ziół
Karkówka duszona w ziołach
Osuszone mięsko opiekamy na gorącym oleju lub smalcu
Karkówka duszona w ziołach
Do gęsiarki wkładamy mięso, cebulę ,pozostałe przyprawy i podlewamy wodą
Karkówka duszona w ziołach
Dusimy pod przykryciem do miękkości , uzupełniamy w razie potrzeby wodą