iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Karkówka w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Taka karkówka jest miękka i soczysta, świetnie smakuje podana ziemniakami a także z chlebem. Można udekorować ulubionymi ziołami.

Karkówka w sosie pieczarkowym

Składniki:

Karkówka w sosie pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie pieczarkowym
Karkówkę kroimy w plastry, następnie wkładamy na 3 godziny w roztwór wody z solą peklującą. Plastry karkówki myjemy, nacieramy pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, panierujemy cienką warstwą mąki i obsmażamy. W rondlu rozgrzewamy bulionu, solimy go 1/3 łyżeczki soli, wrzucamy listek, koper oraz karkówkę, dodajemy śmietanę. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę siekamy i smażymy wszystko na łyżce masła, solimy szczyptą soli, wrzucamy pokrojone papryki i dusimy 15 min. warzywa dodajemy do karkówki. Dusimy 40 minut, możemy podlewać wodą, a potem zagęścić mąką, ja jednak tego nie robiłam.