margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Karkówka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie pamiętam skąd mam ten przepis ale karkówka zrobiła furorę na parapetówce :))) Ten podstawowy przepis troszkę ulepszyłam:)

Karkówka w sosie pomidorowym

Składniki:

Karkówka w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg karkówki b/kości
  • 2 cebule
  • 30-40 dag pieczarek
  • mąka
  • oliwa
  • masło lub margaryna
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • pieprz
  • sól
  • ząbek czosnku
  • Sos:
  • 2,5 łyżki octu
  • 2,5 łyżki magii
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie pomidorowym
Karkówkę kroimy w plastry, ja troszeczkę rozbijam tłuczkiem. Nacieramy czosnkiem i solą obsypujemy przyprawami i odstawiamy na 2 h do lodówki. Cebule pokroić w pióra, posolić, popieprzyć i podsmażyć na patelni, ja w trakcie smażenia podlewam troszkę wodą, żeby zrobiła się mięciutka. Połowę pieczarek kroję w większą kostkę przesmażam na maśle, solę (niedużo) i pieprzę do smaku. Drugą połowa pieczarek kroję w plastry i zostawiam surowe.
Karkówkę po wyjęciu z lodówki obtaczam w mące i przyrumieniam na oliwie. Układam w naczyniu żaroodpornym warstwami: karkówka, cebulka, pieczarki przesmażone i surowe. Wszystko zalewamy sosem z octu, magii, cukru, wody i koncentratu pomidorowego. Wkładamy do piekarnika na godzinę na 180-190 stopni.



Zablokowany na prośbę autorki