Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie pomidorowym
Karkówkę kroimy w plastry, ja troszeczkę rozbijam tłuczkiem. Nacieramy czosnkiem i solą obsypujemy przyprawami i odstawiamy na 2 h do lodówki. Cebule pokroić w pióra, posolić, popieprzyć i podsmażyć na patelni, ja w trakcie smażenia podlewam troszkę wodą, żeby zrobiła się mięciutka. Połowę pieczarek kroję w większą kostkę przesmażam na maśle, solę (niedużo) i pieprzę do smaku. Drugą połowa pieczarek kroję w plastry i zostawiam surowe.
Karkówkę po wyjęciu z lodówki obtaczam w mące i przyrumieniam na oliwie. Układam w naczyniu żaroodpornym warstwami: karkówka, cebulka, pieczarki przesmażone i surowe. Wszystko zalewamy sosem z octu, magii, cukru, wody i koncentratu pomidorowego. Wkładamy do piekarnika na godzinę na 180-190 stopni.
Zablokowany na prośbę autorki
Karkówkę po wyjęciu z lodówki obtaczam w mące i przyrumieniam na oliwie. Układam w naczyniu żaroodpornym warstwami: karkówka, cebulka, pieczarki przesmażone i surowe. Wszystko zalewamy sosem z octu, magii, cukru, wody i koncentratu pomidorowego. Wkładamy do piekarnika na godzinę na 180-190 stopni.
Zablokowany na prośbę autorki