Sposób przygotowania:
Karkówka w sosie smietanowo-groszkowym
Cebule i pieczarki obrac, umyc, osuszyc i pokroic w drobna kosteczke. Groszek przeplukac, czosnek obrac, umyc, osuszyc i drobniutko pokroic. Karkówke umyc i osuszyc. Przyprawic z obu stron: sola, pieprzem, papryka, sosem sojowym i delikatnie skropic octem balsamicznym (po ok 2 kapki na plat) i delikatnie posypac kolendra. Na patelni rozgrzac oliwe i wrzucic plastry miesa. Podsmazyc z obu stron do zrumienienia, po czym zalac goraca woda, tak aby zakryc mieso, dodac wino, zagotowac. Dodac lyzeczke vegety, lyzeczke sosu sojowego, lyzeczke cukru, sól i pieprz czarny mielony. Dusic pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok 40 minut, nastepnie dodac drobno pokrojona cebule i pieczarki, gotowac przez ok 10 minut, po czym wrzucic groszek i gotowac przez okolo 5-7 minut. W niewielkiej ilosci zimnej wody rozpuscic lekko czubata lyzke maki. Zdjac rondel z ognia, zagescic sos maka, dodac smietane, czosnek i posiekana natke pietruszki, dokladnie wymieszac i zagotowac. W razie potrzeby doprawic do smaku. Podawac z ziemniakami, makaronem lub ryzem. Ja podalam karkówke w sosie razem z kotletami z kaszy jeczmiennej. Przepis na kotlety znajduje sie wsród moich przepisów.
wedith1
margolata
evita0007
Mikrula