Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka w sosie śmietanowym z musztardą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karkówka pieczona z cebulą, w sosie śmietanowym z musztardą i miodem. Nie wymagające zachodu, a smaczne.

Karkówka w sosie śmietanowym z musztardą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w sosie śmietanowym z musztardą

 

  • karkówka b/k - 4 plastry o grubości 1cm,
  • cebula - 2,
  • śmietana 30% - 300ml,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • musztarda ognista - 2 czubate łyżeczki,
  • miód płynny - kopiasta łyżka,
  • maka pszenna - łyżka,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka czerwona słodka, mielona.

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie śmietanowym z musztardą
Mięso myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc. Plastry mięsa ukladamy obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Cebule siekamy w piórka i układamy na mięsie. Cebule można delikatnie posypać vegetą. Mąkę oraz miód rozprowadzamy dokładnie ze śmietaną, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Powstały sos wylewamy na cebule i mięso. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 1,5 godziny. Przez godzinę piekłam w 180 stopniach na średniej półce w piekarniku, po czym zmniejszyłam temperaturę do 150. Całość, podczas pieczenia można przykryć pergaminem, gdyby zaczęła zbyt mocno brązowieć.
Karkówka w sosie śmietanowym z musztardą
Mięso myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron.
Karkówka w sosie śmietanowym z musztardą
Plastry mięsa ukladamy obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Cebule siekamy w piórka i układamy na mięsie.
Karkówka w sosie śmietanowym z musztardą
Mąkę oraz miód rozprowadzamy dokładnie ze śmietaną, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę.
Karkówka w sosie śmietanowym z musztardą
Powstały sos wylewamy na cebule i mięso. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika