Sposób przygotowania:
Karkówka z ananasem
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Obwiązać nitką i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanny, piec 30-35 minut w temperaturze ok. 200°C, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Ananasy osączyć na sitku, 3-4 krążki zostawić do dekoracji, a resztę podzielić na dwie równe porcje. Jedną porcję pokroić w grubą kostkę, a drugą zmiksować. Zmiksowane ananasy połączyć z bułką, żółtkiem i natką, doprawić solą i pieprzem. Białko ubić na pianę, dodać do masy ananasowej, wymieszać. Podpieczone mięso posmarować masą i piec jeszcze ok. 20 mi nut. Pory oczyścić, umyć, jeden zostawić do dekoracji, pozostałe pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Do podsmażonych porów wlać odrobinę wody, dodać sól, pieprz i ananasy pokrojone na kawałki. Dusić pod przykryciem 3-5 minut. Pieczeń wyjąć, pokroić na piastry, ułożyć na półmisku razem z duszonymi ananasami i pora mi. Udekorować ponacinanymi listkami surowego pora i krążkami ananasa.
Gość