Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1406]

Karkówka z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Karkóweczka w przyprawie curry z owocami

Karkówka z curry

Składniki:

Karkówka z curry

 

  • karkówka bez kości 1,40 kg
  • curry 2 łyżeczki
  • białe wytrawne wino 300 ml
  • olej 8 łyżek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 5 ząbków
  • morele suszone 200 g
  • śliwki suszone 200 g

Sposób przygotowania:

Karkówka z curry
Mięso myjemy,osuszamy. Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,wymieszać z curry,solą i pieprzem. Mieszankę dokładnie rozetrzeć. Taką bejcą natrzeć dobrze karkówkę,odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać tłuszcz,włożyć karkówkę i dobrze zrumienić mięso na złoty kolor. Przełożyć usmażone mięso na brytfannę,wkoło mięsa ułożyć owoce. Mięso i owoce oblać winem. Wstawić brytfannę z mięsem do piekarnika,piec 80 minut w 145 stop. Podczas pieczenia mięsa,polewać mięso powstałym sosem.