lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karkówka z kalarepą prosto z pieca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zrobiłam mięsko z warzywami które praktycznie same się wykonało- właściwie upiekło . Przy upałach najlepiej lekkie smaczne dania. Uważam ,że to najlepsze rozwiązanie .

Karkówka z kalarepą prosto z pieca Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka z kalarepą prosto z pieca

Składniki:

  • karkówka 8 plastrów

 

 

 

 

 

  • bulion 1 litr
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka z kalarepą prosto z pieca

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy warzywa kalarepę myjemy obieramy ze skórki i kroimy drobno , wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory sparzyć , obieramy ze skórki kroimy w kostkę czy plastry i dodajemy do kalarepy. Cukinie myjemy i kroimy w paseczki najlepiej młoda bo ma skórkę jeszcze miękką. Pieczarki myjemy kroimy w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw.
Zalewamy bulionem.
Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy).

Całość wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 200 stopniach.

Potrawa rozpływa się w ustach , podajemy z ziemniaczkami ogórkiem małosolnym i pomidorkami .

Karkówka z kalarepą prosto z pieca
Najpierw przygotowujemy warzywa kalarepę myjemy obieramy ze skórki i kroimy drobno ,
Karkówka z kalarepą prosto z pieca
Warzywa zalewamy bulionem drobiowym tak koło 1 litra
Karkówka z kalarepą prosto z pieca
Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem