Sposób przygotowania:
Karkówka z kalarepą prosto z piecaWykonanie:
Najpierw przygotowujemy warzywa kalarepę myjemy obieramy ze skórki i kroimy drobno , wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory sparzyć , obieramy ze skórki kroimy w kostkę czy plastry i dodajemy do kalarepy. Cukinie myjemy i kroimy w paseczki najlepiej młoda bo ma skórkę jeszcze miękką. Pieczarki myjemy kroimy w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw.
Zalewamy bulionem.
Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy).
Całość wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Potrawa rozpływa się w ustach , podajemy z ziemniaczkami ogórkiem małosolnym i pomidorkami .