mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Karkówka z masełkiem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna karkówka z pysznym masełkiem

Karkówka z masełkiem czosnkowym

Składniki:

Karkówka z masełkiem czosnkowym

 

  • 500g karkówki bez kości
  • MARYNATA:
  • 1łyżeczka słodkiej papryki
  • 1łyżeczka pieprzu
  • 1łyżeczka soli peklującej
  • 1łyżeczka przyprawy grillowej
  • 250g oliwy z oliwek
  • MASEŁKO CZOSNKOWE:
  • 250g masła śmietankowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1łyżka posiekanego koperku
  • sól

Sposób przygotowania:

Karkówka z masełkiem czosnkowym
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na plastry około 100g każdy. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać z masłem i koperkiem. Wstawić do lodówki. Do głębokiego naczynia wlać oliwę i dodać wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Do marynaty włożyć mięso, dokładnie obtoczyć w nim każdy kawałek mięsa. Całość wstawić do lodówki na 10godzin. Karkówkę smażyć na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Masło pokroić na grubsze plastry. Po upieczeniu mięsa na każdym kawałku ułożyć plaster masła czosnkowego.