jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Karkówka z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tak przygotowaną karkówkę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Jest szybka w przygotowaniu, soczysta i aromatyczna!! Polecam wszystkim lubiącym aromat suszonych grzybów i lubiących treściwe dania!

Karkówka z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka z suszonymi grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z suszonymi grzybami
Karkówkę płuczemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na plastry o grubości około 1 -1,5cm. Pokrojoną karkówkę przekładamy do miski lub garnka i dodajemy do niej przyprawy- sól, pieprz, paprykę, pokrojony lubczyki, rozmaryn, pietruszkę, liście laurowe. Następnie wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy do chłodu na około 5-6 godzin. Grzyby przekładamy do garnka i zalewamy letnią wodą. Gotowe mięso przekładamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy do zrumienienia. Między czasie cebulę kroimy w plasterki. Tak przygotowaną dodajemy do mięsa. Smażymy całość około 5 minut. Po tym czasie do karkówki dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Całość przykrywamy i dusimy do miękkości. Gotowe mięso powinno być miękkie, a sos powinien się zagęścić.
Karkówka z suszonymi grzybami
Grzyby namaczamy w letniej wodzie i pozostawiamy na jakiś czas
Karkówka z suszonymi grzybami
Umyta i osuszona karkówkę dzielimy na plasterki
Karkówka z suszonymi grzybami
Mięso mieszamy z marynata i ziołami. Pozostawiamy na 5 godzin
Karkówka z suszonymi grzybami
Do obsmażonego mięsa dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły.