Karkówkowe zawijaski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zwijane roladki z niespodzianką , jako eleganckie danie na romantyczną chwilę dla dwojga. Smaczne i miękkie aż chce się jeść.;-)

Karkówkowe zawijaski

Składniki:

Karkówkowe zawijaski

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanki wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz0.5 kg mięsa karkówki
  • 3 duże ziemniaki
  • 0.5 szklanki oleju
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 20 dk sera żółtego w kawałku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki

Sposób przygotowania:

Karkówkowe zawijaski
Marynata- Posiekać ząbki czosnku, wymieszać z olejem i przyprawami. Mięso pokroić na grube plastry i włożyć do marynaty na godzinę. Ugotować kiszoną kapustę do miękkości,po ugotowaniu przysmażyć ją na patelni ok 30 min. Pod koniec dodać przecier pomidorowy, wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę pokrojona w kostkę przysmażyć z pieczarkami na patelni, udusić do miękkości. Zamarynowane kawałki mięsa lekko rozbić , na każdy kawałek nakładać po łyżce uduszonych pieczarek , małą kostkę sera żółtego i zawijać roladki . Roladki należy przekłuć wykałaczkami, żeby się nie rozpadły. Zwinięte roladki należy podsmażyć ze wszystkich stron na ładny kolor. Następnie roladki zalać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut do miękkości. Obok roladek ułożyć frytki.