jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Karmazyn w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

karmazyn w śmietanie pyszne danie na obiad

Karmazyn w śmietanie

Składniki:

Karmazyn w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Karmazyn w śmietanie
Filety umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o serokości 6 cm, skropić sokiem z cytryny, posolić, odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Kapustę oczyścić, umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć głąb. Liście drobno poszatkować. Pomidory umyć, oczyścić, pokroić na cząstki. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki masła, podsmażyć na nim kapustę. Przyprawić solą i pieprzem. Polać 1/2 rosołu, dusić 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Pomidory wrzucić do kapusty 2 minuty przed końcem duszenia, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na pozostałym maśle. Polać resztą rosołu, zagotować. Śmietanę wymieszać na gładko z mąką ziemniaczaną, wlać do cebulki. Całość zagotować. Sos przyprawić do smaku solą, musztardą i odrobiną cukru. Połowę sosu dodać do kapusty, wymieszać. Jajko rozmącić z odrobiną soli i pieprzu. Kawałki ryby osuszyć, obtoczyć w mące, w jajku, w tartej bułce. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim karmazyna 5-6 minut, często odwracając. Na duży podgrzany półmisek przełożyć jarzynkę. Pośrodku ułożyć usmażoną rybę. Danie udekorować koperkiem.