Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Karmelizowane Polędwiczki Wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie danie zadowoli nawet niejadków.

Karmelizowane Polędwiczki Wieprzowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karmelizowane Polędwiczki Wieprzowe

 

  • 700 g. polędwiczek wieprzowych
  • tłuszcz do smażenia ( masło klarowane )
  • 1 duża cebula ( posiekać )
  • 4 ząbki czosnku ( posiekać )
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka jasnego miodu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • rozmaryn
  • sos sojowy ( do smaku )
  • sos worcestershire ( do smaku )
  • przyprawy: sól / pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Karmelizowane Polędwiczki Wieprzowe
► Przygotować marynatę: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. ► Polędwiczki umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć, oczyścić z tłuszczu i błon, pokroić w plastry i lekko rozpłaszczyć nożem. Mięso oprószyć solą, pieprzem, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać ( najlepiej rękoma ), odstawić na noc do lodówki - smak wtedy będzie intensywniejszy. ► Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć polędwiczki na dużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron, dodać, cebule i czosnek, podlać ciepłą wodą jak trzeba i smażyć pod przykryciem aż będą miękkie g.
Karmelizowane Polędwiczki Wieprzowe
Wszystkie składniki marynaty ze sobą połączyć - mięso włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać.
Karmelizowane Polędwiczki Wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe pokroić w plastry i lekko rozpłaszczyć nożem.
Karmelizowane Polędwiczki Wieprzowe
Polędwiczki umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć - oczyścić z tłuszczu i błon.