Sposób przygotowania:
karmelizowane warzywa
5 marchewek, 5 ziemniaków oraz 5 rzep obrać. Połowę selera pokroić na plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodając anyż oraz cynamon, podgrzewając minutę dodać warzywa lekko rumieniąc. Posypać solą i łyżeczka cukru. Dodać 300 ml wody oraz masło, przykryć folią i dusić przez 25 minut. Sprawdzić miękkość warzyw, następnie dodać sok z cytryny, karmelizować warzywa aż cały płyn z patelni odparuje.
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodając anyż oraz cynamon, podgrzewając minutę dodać warzywa lekko rumieniąc. Posypać solą i łyżeczka cukru. Dodać 300 ml wody oraz masło, przykryć folią i dusić przez 25 minut. Sprawdzić miękkość warzyw, następnie dodać sok z cytryny, karmelizować warzywa aż cały płyn z patelni odparuje.