Sposób przygotowania:
Karmelowy sos z ryżowym puddingiem
RYŻ: Ryż zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Następnie odcedzamy go na sito. Mleko podgrzewamy i dokładamy do niego przecedzony ryż oraz cukier i cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut do momentu jak ryż wchłonie mleko. Ugotowany zdejmujemy z ognia i wtłaczamy do niego masło. Tak przygotowany pudding porcjujemy na salaterki, pucharki itp. Przygotowujemy sos. SOS: Cukier puder umieszczamy na patelni lub w garnku i delikatnie podgrzewamy by się rozpuścił. Cały czas mieszamy. Do rozpuszczonego (powinien mieć on barwę brunatną) dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając. Gdy wlejemy cała śmietankę na raz cukier nam się zbryli! Jeśli cukier i śmietanka połączyły się ponownie stawiamy całość na ogniu, dodajemy cynamon i chwilkę razem podgrzewamy, by sos nabrał pożądanej konsystencji (lekko lejącej). Między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotowym sosem polewamy pudding. Podajemy na ciepło lub zimno!