jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Karmelowy sos z ryżowym puddingiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo lubię pudding ryżowy, nie dość, że szybko się go robi to można z nim dowolnie experymentować, podawać: z owocami, musem owocowym, czekoladą, z bitą śmietaną itp.!

Karmelowy sos z ryżowym puddingiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelowy sos z ryżowym puddingiem

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 150 g ryżu,
  • 0,6 litra mleka,
  • Szczypta soli,
  • Łyżka masła,
  • 2-3 łyżki cukru do smaku,
  • 1 cukier waniliowy
  • Sos karmelowy:
  • 100 g cukru pudru,
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%,
  • Około 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 jabłka

 

Sposób przygotowania:

Karmelowy sos z ryżowym puddingiem
RYŻ: Ryż zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Następnie odcedzamy go na sito. Mleko podgrzewamy i dokładamy do niego przecedzony ryż oraz cukier i cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut do momentu jak ryż wchłonie mleko. Ugotowany zdejmujemy z ognia i wtłaczamy do niego masło. Tak przygotowany pudding porcjujemy na salaterki, pucharki itp. Przygotowujemy sos. SOS: Cukier puder umieszczamy na patelni lub w garnku i delikatnie podgrzewamy by się rozpuścił. Cały czas mieszamy. Do rozpuszczonego (powinien mieć on barwę brunatną) dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając. Gdy wlejemy cała śmietankę na raz cukier nam się zbryli! Jeśli cukier i śmietanka połączyły się ponownie stawiamy całość na ogniu, dodajemy cynamon i chwilkę razem podgrzewamy, by sos nabrał pożądanej konsystencji (lekko lejącej). Między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotowym sosem polewamy pudding. Podajemy na ciepło lub zimno!
Karmelowy sos z ryżowym puddingiem
Ryz zalewamy woda i zagotowujemy. odcedzamy
Karmelowy sos z ryżowym puddingiem
Odcedzony ryz dodajemy do podgrzanego mleka
Karmelowy sos z ryżowym puddingiem
Cukier puder rozpuszczamy, powinien przybrać brunatny odcień
Karmelowy sos z ryżowym puddingiem
Jabłka dodajemy do przygotowanego sosu karmelowego.