mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Karniyarik bakłażan po turecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Takie obiady lubię najbardziej czyli warzywa przodują. Czas zacząć opróżniać spiżarnię i korzystać z tego co zrobiło się latem. Sosik pomidorowy polecam. Kuchnia turecka nie jest mi znana zaczynam eksperymentować.

Karniyarik bakłażan po turecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karniyarik bakłażan po turecku

 

Sposób przygotowania:

Karniyarik bakłażan po turecku
Bakłażany przekrawam wzdłuż, wycinam miąższ i obficie solę. Odstawiam na 30 minut. Spłukuję sól zimą wodą, osuszam bakłażany.Smaruję obficie oliwą i układam na blaszce temp 180 stopni 30 minut. Cebule kroję dodaję miąższ bakłażana, pomidora pokrojonego obranego ze skóry, jedną paprykę pokrojoną i przesmażam na oleju, dorzucam mięso mielone czosnek sprasowany. Dodaję dwie łyżki sosu pomidorowego. Doprawiam solą, pieprzem. Bakłażana podpieczonego napełniam farszem, układam w naczyniu do zapiekania, dodaję na każdą połówkę kawałki pomidora i papryki zielonej. Wylewam sos pomidorowy. Jak jest za gęsty dolewam wodę. Wstawiam ponownie do piekarnika na 30 minut . 
Karniyarik bakłażan po turecku
Papryka pokrojona w kostkę i pomidor obrany ze skóry
Karniyarik bakłażan po turecku
farsz z mięsa mielonego z papryką cebulą i bakłażanem
Karniyarik bakłażan po turecku
bakłażany wydrążone podpieczone w piekarniku
Karniyarik bakłażan po turecku
bakłażnay napełnione farszem w sosie do zapieczenia