Sposób przygotowania:
Karniyarik bakłażan po turecku
Bakłażany przekrawam wzdłuż, wycinam miąższ i obficie solę. Odstawiam na 30 minut. Spłukuję sól zimą wodą, osuszam bakłażany.Smaruję obficie oliwą i układam na blaszce temp 180 stopni 30 minut. Cebule kroję dodaję miąższ bakłażana, pomidora pokrojonego obranego ze skóry, jedną paprykę pokrojoną i przesmażam na oleju, dorzucam mięso mielone czosnek sprasowany. Dodaję dwie łyżki sosu pomidorowego. Doprawiam solą, pieprzem. Bakłażana podpieczonego napełniam farszem, układam w naczyniu do zapiekania, dodaję na każdą połówkę kawałki pomidora i papryki zielonej. Wylewam sos pomidorowy. Jak jest za gęsty dolewam wodę. Wstawiam ponownie do piekarnika na 30 minut .