Sposób przygotowania:
Karp faszerowany Eli
Ze skóry karpia oskrobać łuski,szlam,usunąć wnętrznosci.Karpia dokładnie go umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę.2 duże cebule pokroić w krążki.Skropić karpia sokiem z cytryny.Karpia obłożyć krążkami cebuli wewnątrz i na zewnątrz.Włożyć do lodówki na 24 godziny.Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę.Małą cebulę i natkę pietruszki posiekać.Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,dodać pieczarki,cebulę,usmażyć i ostudzić.Do pieczarek z cebulą dodać bułkę tartą,natkę pietruszki,jajko,sól,pieprz i wyrobić masę.Z karpia wyjętego z lodówki,usunąć plastry cebuli i włożyć farsz do środka.Spiąć brzegi karpia wykałaczkami i zasznurować nana wykałaczkach (tak jak buty) nicią.Wysmarować naczynie żaroodporne olejem,włożyć karpia i posmarować z wierzchu. olejem.Włożyć naczynie z karpiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.Resztę masło roztopić,polać karpia i jeszcze piec przez około 10 minut.Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny.Smacznego!
PaniMISIOWA
basaii
cherry
Ja wypróbuję na pewno :)
cherry
Netka
Ja też uwielbiam karpia:)Niestety będę miała dopiero przed samymi Świętami dopiero
agabi22
ja też w tym roku dopiero przed świętami. Choć w tym roku święta na plaży to zamówiłam 4 sztuki , potnę w dzwonki i do zamrażarki:)
dobry
:)
wedith1