SUPERPRZEPIS

Karp faszerowany Eli

  • 8
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Karp faszerowany Eli

Karp faszerowany pieczarkami.Może być daniem wigilijnym lub świątecznym.

Składniki:

Karp faszerowany Eli

 

  • 1 karp cały-około 1.8 kilograma
  • 2 Cebule duże
  • 1 cytryna- sok
  • 15 dkg pieczarek
  • 1 cebula mała
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 jajko roztrzepane
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • 3 łyżki oleju
  • wykałaczki
  • 80 cm grubej białej nici kuchennej
  • 1 cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania:

Karp faszerowany Eli
Ze skóry karpia oskrobać łuski,szlam,usunąć wnętrznosci.Karpia dokładnie go umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę.2 duże cebule pokroić w krążki.Skropić karpia sokiem z cytryny.Karpia obłożyć krążkami cebuli wewnątrz i na zewnątrz.Włożyć do lodówki na 24 godziny.Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę.Małą cebulę i natkę pietruszki posiekać.Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,dodać pieczarki,cebulę,usmażyć i ostudzić.Do pieczarek z cebulą dodać bułkę tartą,natkę pietruszki,jajko,sól,pieprz i wyrobić masę.Z karpia wyjętego z lodówki,usunąć plastry cebuli i włożyć farsz do środka.Spiąć brzegi karpia wykałaczkami i zasznurować nana wykałaczkach (tak jak buty) nicią.Wysmarować naczynie żaroodporne olejem,włożyć karpia i posmarować z wierzchu. olejem.Włożyć naczynie z karpiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.Resztę masło roztopić,polać karpia i jeszcze piec przez około 10 minut.Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny.Smacznego!