Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karp gotowany w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Karpia podawać na zimno z plasterkami cytryny

Karp gotowany w czerwonym winie

Składniki:

Karp gotowany w czerwonym winie

 

 

Sposób przygotowania:

Karp gotowany w czerwonym winie
Obraną pietruszkę razem z kiszonymi ogórkami i cebulą pokroić w plasterki. Karpia sprawić, włożyć do rondla, skropić oliwą, obłożyć cebulą, pietruszką i ogórkami. oprószyć przyprawami. Następnie dodać liść laurowy, angielskie ziele, zalać winem i wodą ogórkową, oprószyć solą, pieprzem i gotować pod przykryciem około pół godziny. Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek a warzywa zmiksować, przyprawić do smaku. Sosem z warzyw oblać rybę, włożyć do lodówki, wystudzić.