Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Karp gotowany w śmietance

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Karpia sprawić, odfiletować, pokroić na kawałki, lekko posolić i ułożyć w płaskim

Karp gotowany w śmietance

Składniki:

Karp gotowany w śmietance

 

  • karp (1kg)
  • sól
  • liść laurowy
  • 3 cebule
  • 6 łyżek masła
  • 2 szklanki śmietanki
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Karp gotowany w śmietance
Karpia sprawić, odfiletować, pokroić na kawałki, lekko posolić i ułożyć w płaskim garnku. Dodać 3 cebule obrane i drobno posiekane, 3 łyżki masła i liść laurowy. Zalać 2 szklankami śmietanki i gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 minut, co jakiś czas mieszając. Z 2 płaskich łyżek mąki i 3 łyżek masła przygotować złotą zasmażkę, rozprowadzić ją częścią schłodzonego sosu śmietankowego do gotowanej ryby i dodać do ryby. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Rybę;wyłożyć na półmisek i polać sosem.

Tagi:

karp