Sposób przygotowania:
Karp panierowany w krakersach :
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, soku z cytryny, przyprawy ,,Śledź królewski z czerwonym pieprzem ". Ułożyć w naczyniu filety , zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty- osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku , krakersach , jajku i znów w krakersach . Na patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia dodając w ostatniej fazie smażenia masło . Podawać z ćwiartką cytryny . Panierka z krakersów sprawdza się doskonale . A marynata z przyprawą do śledzi super . Robiłam już karpia doprawianego utartym piernikiem - ta przyprawa jest w podobnej tonacji - a karp nabiera korzenno- cytrynowego smaku . Smaczna odmiana .
Anna555
msewka
Sarenka
Babciagramolka
Ja zrobiłam kiedyś kurczaka w ten sposób bo kupiłam krakersy i okazało sie że pól paszki było pokruszone . Mieszam z orzechami mielonymi i różnymi przyprawami .
Babciagramolka
kwiatula