Sposób przygotowania:
Karp po meksykańsku
Karpia oprószamy sola i pieprzem i smażymy na złoto z obu stron na oleju. Gotowego karpia układamy na dnie naczynia w którym będziemy podawać danie. Przygotowujemy sos warzywny. Rozgrzewamy w głębokim garnku z grubym dnem masło z dodatkiem oleju. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do garnka, mieszamy. Łodygi selera myjemy i kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do garnka i dusimy razem z marchewką. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobna kosteczkę, dodajemy do garnka. Po 10 minutach duszenia, kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy również przyprawy: kumin, kolendrę, paprykę wędzona, chilli, pieprz, szczyptę soli. Sos dusimy aż odparuje i stanie się gęsty. Gotowy sos wykładamy na rybę.