dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Karp po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na wzór bardzo popularnego u nas dania rybnego, przyrządziłam jego nową odsłonę komponując meksykańskie składniki.

Karp po meksykańsku

Składniki:

Karp po meksykańsku

 

  • 0,75 kg filetów z karpia
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomarańcza
  • pół puszki pomidorów siekanych
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki chilli
  • olej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Karp po meksykańsku
Karpia oprószamy sola i pieprzem i smażymy na złoto z obu stron na oleju. Gotowego karpia układamy na dnie naczynia w którym będziemy podawać danie. Przygotowujemy sos warzywny. Rozgrzewamy w głębokim garnku z grubym dnem masło z dodatkiem oleju. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do garnka, mieszamy. Łodygi selera myjemy i kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do garnka i dusimy razem z marchewką. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobna kosteczkę, dodajemy do garnka. Po 10 minutach duszenia, kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy również przyprawy: kumin, kolendrę, paprykę wędzona, chilli, pieprz, szczyptę soli. Sos dusimy aż odparuje i stanie się gęsty. Gotowy sos wykładamy na rybę.