Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Karp po żydowsku 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na dnie dużego rondla ułożyć pokrojone w talarki 2 cebule, posypać połową pieprzu i

Karp po żydowsku 2

Składniki:

Karp po żydowsku 2

 

  • 2 karpie (po ok. 1 kg)
  • 4 duże cebule
  • płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 10 zmielonych migdałów
  • płaska łyżka rodzynków
  • łyżka żelatyny
  • sól

Sposób przygotowania:

Karp po żydowsku 2
Na dnie dużego rondla ułożyć pokrojone w talarki 2 cebule, posypać połową pieprzu i migdałów, cukru i soli. Oskrobać ryby, odciąć głowy, usunąć z nich skrzela i oczy, przeciąć na dwie części i włożyć na spód garnka. Wypatroszyć ryby, usunąć wnętrzności, a mlecz, ikrę, wątrobę, krew i tłuszcz włożyć do rondla. Następnie ułożyć półdzwonka ryby. Całość przykryć pozostałą cebulą pokrojoną w talarki, posypać resztą cukru, pieprzu i migdałów, posolić. Wlać tyle wody, by przykryła rybę. Gotować (bez przy krycia) na bardzo małym ogniu ok. 45 min., pilnując, by płyn nie wrzał (dolewać w razie potrzeby po łyżce zimnej wody) i usuwając zaszumowania. Zalać żelatynę szklanką przegotowanej zimnej wody, a gdy napęcznieje - podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Po 45 minutach posypać całość rodzynkami, wlać szklankę żelatyny i odstawić do zastygnięcia.

Tagi:

karp