madzialena19

madzialena19

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Karp smażony z orzechami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczny karp z orzechami.

Karp smażony z orzechami.

Składniki:

Karp smażony z orzechami.

 

  • 2 filety z karpia ze skora ok 1 kg
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki maki
  • pół szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • pół szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • sol , pieprz Usmażonego karpia

 

 

Sposób przygotowania:

Karp smażony z orzechami.
Filety myjemy i osuszamy , skrapiamy sokiem z cytryny , posypujemy z obu stron przyprawa do ryb , sola i pieprzem . Odstawiamy do lodowki na 2 godz.Nastepnie karpia kroimy na porcje i obtaczamy w mace . Rozgrzewamy maslo na patelni i smazymy porcje karpia z obu stron na zloty kolor.Usmazonego karpia ukladamy na polmisku zaroodpornymi wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Na patelnie gdzie smazyla sie ryba wlewamy wino i gotujemy pare minut , mieszajac lyzka drewniana. Doprawiamy ewentualnie sos sola i pieprzem. Orzechy prazymy na suchej patelni i posypujemy porcje karpia. Polewamy sosem.