krysia50

krysia50

Kucharz
[Przepisów: 15]

Karp w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Można podać karpia na Wigilię w winie, będzie to odmienny smak ryby niż zwykle.

Karp w winie

Składniki:

Karp w winie

 

  • 1 kg karpia
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • 1|3 szklanki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół szklanki białego , słodkiego wina
  • cytrynowy pieprz lub może być czerwony
  • sól
  • 4 łyżki masła
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Karp w winie
Cebule obieramy , kroimy w piorka. Szczypiorek siekamy.Sprawionego karpia umytego i osuszonego kroimy w dzwonka. Skrapiamy 2 lyzkami soku z cytryny , solimy i pieprzymy kazdy kawalek karpia.Rozgrzac olej na patelni i usmazyc rybe.Rybe wykladamy na talerz . Rozpuszczamy maslo , dodajemy pokrojona cebule i wlewamy wino oraz dodajemy miod , mieszamy razem i dusimy ok 5 minut.Dodajemy sos sojowy, szczypiorek i zagotowac .Przyprawic sola , pieprzem , 1 lyzka soku z cytryny, wymieszac. Karpia podajemy z ta duszona cebulka .