Sposób przygotowania:
karp wigilijny- pieczony
Sprawionego karpia z głową nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem i odstawiamy. Przygotowujemy farsz- namoczone na noc grzyby i ugotowane w tej samej wodzie przekr,ecamy przez maszynkę /ja robię to przed sprawieniem karpia/.Roztapiamy masło na patelni i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę,kiedy się zezłoci wrzucamy grzyby- mieszamy. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem.Odstawiamy.W miseczce ucieramy 1/2 kostki masła z żółtkiem, łączymy z grzybamiz cebulą i ubitą pianą z białka, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Farszem nadziewamy rybę i zszywamy jej brzuch.Nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach grzbiet i układamy w wysmarowanej masłem brytfannie.Na wierzchu układamy wiórki masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C. Pieczemy ok. 0,5 godz. polewając wytworzonym sosem, lecz nie obracamy. W tym czasie robimy sos:Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów, w misce łączymy śmietankę z sokiem z cytryny,wystudzonymi płatkami migdałów i przyprawami.Po 1/2 godz. zrumienionego karpia polewamy zrobionym sosem śmietanowym i pieczemy jeszcze 15 min. Po upieczeniu wyciągamy nitkę którą był zszyty brzuch karpia, przekładamy delikatnie na półmisek, kroimy na porcje i polewamy sosem z brytfanny. Ja przygotowuję wszystko wcześniej i kiedy siadamy do stołu wigilijnego- wstawiam do piekarnika.Po upieczeniu karp jest królem stołu obok karpia w galarecie. Smacznego