Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Karp zapiekany w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podany przepis to gotowe drugie danie

Karp zapiekany w śmietanie

Składniki:

Karp zapiekany w śmietanie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karp zapiekany w śmietanie
Karpia czyścimy, myjemy, dzielimy na części i solimy. Dużą główkę cebuli pokrojoną w plastry przysmażamy na tłuszczu, dodajemy czerwoną paprykę oraz ziemniaki pokrojone w plastry. Przyprawiamy solą i papryką, dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu, stale podlewając wodą. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie, połowę z nich przekładamy do żaroodpornego naczynia, układamy na nich przygotowaną rybę, przykrywamy drugą połową ziemniaków i cebuli. Na wierzch wlewamy śmietanę i wstawiamy do piekarnika.